Året för en Philochorist

I Philochoros finns plats för både tradition och improvisation! Så här kan verksamhetsåret se ut för medlemmar i föreningen.

Stornoretstämman: Sommaren avslutas med Stornoretstämman. Alltid sista lördagen i augusti ute på Stornoret. Uppsalas mysigaste stämma, med buskspel och workshops under dagen, dans till spellista på kvällen.

Höströjning och höstlekstuga på Stornoret: Vi gör fint på Stornoret och dansar efteråt.

Nybörjarmottagning: För att hälsa alla nybörjare och nya medlemmar i Philochoros riktigt välkomna så anordnar vi en nybörjarmottagning på Stornoret i början av november där vi fikar, berättar om föreningen och stugan, samt, så klart, dansar.

Nybörjargruppen vårterminen 2018 på Stornoret för nybörjarmottagning

Folkmusikafton: Ibland bjuder vi in någon eller några spelmän som ger konsert med efterföljande dans på Stornoret. Exempel på artister som har gästat oss är Ulrika Bodén, Asmarra, Jeanette Evansson,  Uppsala riksspelmanstrio, och Boda Mollkapell.

Boda Mollkapell spelar på Stornoret under Folkmusikafton i november 2018.

Pysselafton: I slutet på november har vi pysselafton på Stornoret där vi både stöper ljus och julpysslar.

Jullekstuga: Årets stora fest är jullekstugan i början av december, i någon lokal i Uppsala. Vi äter, dansar, och får besök av både Luciatåg och tomte.

Knutlekstuga eller knuthumpa: Vi dansar ut julen på Stornoret, njuter av brasvärmen och äter i skenet av levande ljus, dansar och leker sånglekar.

Sportsöndag: I februari åker vi ut till Stornoret. Vi säger att vi sportar, men det gör vi inte. Vi fikar, umgås, och ibland handarbetar vi.

Socialdanskvällar: Just nu har vi konceptet Uppsala Folk Club tre gånger per termin, med en inbjuden spelman samt folkmusik-DJ som spelar utvalda favoriter. Ett öppet evenemang med gratis inträde för alla (även icke medlemmar). Gott fika till låg kostnad. 

Humpor: Under året brukar det bli ett antal humpor (spontana fester med knytkalas) på Stornoret.

Våffelsöndag: I mars åker vi återigen ut till Stornoret. Vi säger att vi äter våfflor, och det gör vi.

Vårlekstuga/vårhumpa: I maj anordnar vi ännu en lekstuga ute på Stornoret, ibland i kombination med Vårröjningen.

Vårröjning: Efter ett läsår fyllt av aktiviteter kan Stornoret behöva lite kärlek, vilket vi tillhandahåller vid vårröjningen. Vi städar, reparerar, och underhåller. Båten åker i sjön och bryggan ses över efter vintern.

Rephelg med V-Dala: Vi samarbetar mycket och gärna med våra favoriter V-Dala spelmanslag. Denna helg repar vi kanske för en uppvisning (t.ex. inför Kalashelgen) eller så vi har något speciellt tema för dans och musik. Vi är oftast på Stornoret. 

Kalashelgen/Jubileum: Vi har än så länge haft ett jubileum och en kalashelg i samarbete med V-Dala spelmanslag och hoppas att det blir en återkommande tradition. Helgen bjuder på workshops och sittning med efterföljande dans – ett stort kalas med inbjudna gäster! 

Stämmosommar: Under sommaren vill många besöka alla stämmmor runt om i landet. I Philochoros finns resesällskap och tältkamrater.

Danskvällar i stadsträdgården: Under sommaren anordnar vi folkdanskvällar vid Danspaviljongen i Stadsträdgården.

Hälsingehambon: Några år har vi tävlat i Hälsingehambon i Hårga-Arbrå-Järvsö.

Philochoros-laget på plats i Järvsö inför sista etappen i Hälsingehambon 2017