Om oss

Prova-på tillfälle på nybörjarkursen VT18

Philochoros – studenternas folkdansförening!

Philochoros grundades 1880 av studenter i Uppsala och är Sveriges äldsta folkdansförening.  Vi ägnar oss idag mest åt folkdans som socialdanskultur. På våra kurser dansar vi det mesta som du ser på dansgolven på dagens folkmusikfestivaler och stämmor, och ibland djupdyker vi i en specifik danstradition. Det ständiga tillskottet av studenter är en starkt bidragande orsak till Philochoros vitalitet.

Dansen står i centrum men föreningen sysslar också med folkmusik, vissång och folkdräkter. Varje hösttermin startar en nybörjarkurs i svensk folkdans och gammeldans, och på våren ofta en fortsättningskurs. För våra mera erfarna dansare finns våra ordinarie dansövningar som du är välkommen till som medlem, och där dansar vi bland annat olika varianter av polskor och schottisar.

Andra aktiviteter är:

  • socialdanskvällar – Uppsala Folk Club (tidigare Uppsala Trad)
  • vår egen folkmusikstämma Stornoretstämman, i föreningens stuga
  • helgkurser med fokus på någon specifik danstradition, till exempel Jössehäradspolska, Halling, Finnskogspols och Valdresspringar
  • både öppna och interna dansfester
  • samarrangemang och rephelger tillsammans med V-Dala Spelmanslag.

Philochoros uppträder även på fester, konferenser och dylikt. Rena uppvisningsdanser kan då blandas med utlärning och danser med publiken. Vill du boka en uppvisning eller utlärning?