Välkomna till Stornoretstämman

En bit utanför Uppsala ligger Philochoros fantastiska stuga Stornoret. Sista lördagen i augusti är det dags för Stornoretstämman. Dagen bjuder på flera spännande workshops och till kvällen blir det dans såklart. Under hela dagen är det fritt fram för buskspel och bad i sjön. Passa på att lära känna vår fina stuga, och njuta av lugnet i naturen och trevligt sällskap.

10.00 Stämman inleds med brunchbuffé som ackompanjeras av livemusik av Kalle Ljungkvist. Mer stämningsfullt än såhär blir det inte!

12.00-13.30 Workshop i nålbindning med Gunilla Carlsson. Nålbindning är en gammal teknik (från vikingatid eller tidigare) som används till exempel för att tillverka hållbara vantar, sockor, mössor och handledsvärmare. Man använder en grov nål, ullgarn och sin tumme. Hur tätt det blir beror på hur tjockt garnet är, hur stor tumme man har och vilken teknik som används. Gunilla Carlsson lär ut en enklare typ av nålbindning som passar ganska tjockt yllegarn. Förslagsvis gör man handledsvärmare eller möjligen en mössa som första projekt (OBS! Det hinns inte göras färdigt under workshopen, men man får göra färdigt på egen hand eller på Philochoros sykvällar i dräktförrådet).

Hur: Du får gärna ta med dig det garn du vill använda, och en egen nål om du har ***. Men det går också bra att prova på tekniken med nål och garn som finns på plats i workshopen. Antalet platser är begränsade så först till kvarn!

14.00-15.00 Workshop svenska visor med Hannah Sundkvist. Hannah lär ut några svenska visor på gehör. De som är intresserade får även lära sig stämmor till de visor som lärs ut. Hannah Sundkvist är verksam och utbildad musiklärare med ett stort och brinnande intresse för olika folkmusikstilar. Visboken är en trogen medföljare, som fyllts på med folksånger, under årens alla musikresor. Det är med stor glädje hon delar med sig av sin sångskatt.

15.30-17.00 Workshop i sörmländsk slängpolska med Lisa Björkengren. Lisa har studerat folkdans vid Eric Sahlström Institutet i Tobo och har erfarenhet av att lära ut folkdans på olika nivåer. På Stornoretstämman leder hon en workshop i folkdans med fokus på musikalitet, samdans och teknik. Workshopen är öppen för såväl nybörjare som mer erfarna dansare, så ta chansen att utveckla din dans! Spelar gör Anna Gustavsson.

Under kvällen spelar bland andra Kalle Ljungkvist, Hannah Sundkvist, Anna Gustavsson och Disdansorkestern (Marcus Hoverby, Tove Ortman och Mikael Nykäsenoja) till dans. Sen blir det även öppen spellista. Välkommen att skriva upp dig och spela en stund!

Inträde till stämman: 80 kronor
Brunch: 40 kronor
Betalas helst med swish, i undantagsfall går det bra även med jämna kontanter.
Det kommer finnas försäljning av fika. Medtag egen mat, men observera att det inte finns uppvärmningsmöjligheter.

Övernattningsmöjligheter finns. Först till kvarn tillämpas på sängar och madrasser. Har du eget liggunderlag och sovsäck får du plats oavsett. Det finns också möjlighet att tälta.

Hitta hit:
Att ta sig till Stornoret är inte svårt, speciellt inte nu när vi kommer sätta upp skyltar!
Cykla /kör från Uppsala mot Marielund och följ skyltarna märkta med “Stornoret” därifrån. Det går även att åka buss nummer 809 och kliva av vid Funbo kyrka, därifrån är det ca 5 kilometers promenad. Samåkning uppmuntras!
Från Fjällnora: Ca 20 minuters promenad på Vildmarksleden. Leden går runt sjön Ramsen i vacker natur. Skylt finns vid Philochoros brygga så du inte missar stugan! Det går också att ta sig sjövägen från Fjällnora och lägga till vid vår brygga.

Evenemanget genomförs i samarbete med Kulturens bildningsverksamhet.

***- En grov stoppnål går att använda, med observera att den INTE får ha en vass spets. Hålet på nålen är annars det viktigaste – man ska få i ett tjockt garn. Nålbindningsnålar går eventuellt att köpa hos hemslöjdskonsulenterna för ca 60 kr.
– När du köper garn: Ullgarn ska det vara. Men det kan INTE vara av typen “Superwash”, utan måste gå att tova (garnändarna skarvas genom att tovas ihop under bindningen). Det går också att använda en blandning av ull och silke.